Waarden en uitgangspunten
Wonen in een groene omgeving die erop gericht is om elkaar te ontmoeten, met ruimte voor privacy en met als doel om meer samen te leven met je buren.
Erve Bosco wordt een plek met veel ruimte voor samenleven door middel van een gezamenlijke tuin en gebouw, een woonerf waarin zowel starters, gezinnen als ouderen een plek vinden en waarin plaats is voor ruim 20 woningen.
Samenleven
Leven in een omgeving die erop gericht is elkaar te ontmoeten. Uitnodigend voor kinderen om samen te spelen en voor de buren om contact met elkaar te hebben.
Samen verantwoordelijk zijn voor onze woonomgeving en deze te onderhouden. Niet alleen voor ons eigen huis en de tuin, maar ook voor de gezamenlijke ruimtes zoals een moestuin en buurthuis (gezamenlijk gebouw).
Delen van dat wat gezamenlijk kan, in plaats van alles voor je eigen huishouden aan te schaffen. Gebruik maken van elkaars hulp en kwaliteiten. Zo ook aan onze kinderen meegeven dat delen en uitdelen het leven fijner, leuker en makkelijker maakt.
Verbinding
Betrokkenheid bij elkaar, weten wat er speelt in je buurt, elkaar ondersteunen waar nodig en gewenst. Een omgeving waar ieder huishouden gezien en gehoord wordt in de wensen, behoeften, twijfels en grenzen. Waarin er ruimte is voor formeel en informeel overleg. Uitgangspunt van de manier van samenwerken is sociocratisch overleg;
Openheid naar de omgeving buiten het CPO project. Een buurtborrel, buurkinderen die komen spelen, samenleven eindigt niet bij de grenzen van het project.
Eigenheid
Ruimte voor het bouwen van een eigen gekozen type woning, binnen de mogelijkheden. Vooraf een beperkt aantal afgesproken keuzemogelijkheden (geschakeld, twee onder een kap, vrijstaand volgens een bepaald type), waarbij er gebruik gemaakt kan worden van schaalvoordeel, maar ruimte is voor eigen invulling voor elk huishouden in huis en tuin, rekening houdend met financiële mogelijkheden en eigen wensen;
Een omgeving die gericht is op elkaar ontmoeten, met ruimte voor privacy. We zijn er van overtuigd dat elk gezin en huishouden ook ruimte nodig heeft om op elkaar gericht te zijn, een eigen identiteit te hebben en ruimte voor de gezinsleden onderling of jezelf. Ook dat willen we faciliteren in het ontwerp.
Ieder huis heeft de ‘standaard’ eigen ruimtes en ook een eigen, grotendeels, afgesloten tuin. Wel is er de ruimte om ‘achterom’ bij elkaar aan te komen. Dus: gezamenlijk waar dat kan, maar eigen ruimte waar dat gewenst is.
Groen
Duurzaamheid is onderdeel van het project, daar waar dat kan. Het is geen moeten, maar wel een streven. Goede isolatie en ventilatie, warmtepomp, mogelijkheden voor gebruik van zonnepanelen zijn hierin de basis. Tijdens de planfase willen we onderzoeken welke verdere mogelijkheden tot verduurzaming haalbaar zijn;
In het ontwerp van de gezamenlijke tuin is veel ruimte voor groen, een moestuin, gezamenlijk terras, spelen dichtbij de natuur en vergroten van biodiversiteit door gebruik van verschillende natuurlijke materialen.
Diversiteit
We streven naar een gevarieerde groep, met mensen van diverse leeftijden en in verschillende levensfasen; van starters, gezinnen met (jonge) kinderen, alleenstaanden tot gepensioneerden. We verwachten hierdoor een rijkere sociale omgeving te creëren; elkaar ontmoeten in deze verschillende leeftijdsfasen, kunnen leren van elkaar en continuïteit (kunnen) bieden.
Onze partners
De architect
Wij hebben Schoots architecten ingeschakeld om onze woonwensen te realiseren.
De CPO-begeleider
Jeroen Hollander van de Berck is onze procesbegeleider.
De gemeente
Meppel geeft ons in Boshoven ruimte om als groep via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) in gezamenlijkheid onze eigen woning te bouwen.
Wensenlijst gezamenlijke voorzieningen
‘Het buurthuis’: een multifunctionele gezamenlijke ruimte, met keukenblok, douche en toilet, speelruimte voor kinderen, voldoende ruimte om samen te eten en elkaar te treffen;
Ruimte om te klussen;
Kantoorruimte (werkplekken);
Logeerkamer;
Fietsenstalling.
Bucketlist
Samen met de kinderen een groot insectenhotel in elkaar timmeren en een mooie plek in de tuin geven;
Na-borrelen op een zomeravond op het gezamenlijke terras, aan de lange tafel;
kijken naar het Nederlands elftal op groot scherm in het buurthuis;
Kinderfeestjes vieren in de groene tuin en het buurthuis;
Kampvuur in de tuin.